Vissza a fõoldalra
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT
Pályázati tevékenység

Gyógyhatású gombák termesztési technológiájának kidolgozása, természetes kivonatok fejlesztése, piaci bevezetése

Pályázati azonosító: GVOP-3.3.3-05/2.-2006-01-0097/3.0

Célkitűzések

A projekt olyan korszerű élelmiszerek, élelmiszer-kiegészítők előállítását célozza, amelyek gombákból készülnek, és egészségvédő hatásuk igazolt. Három olyan gombafaj termesztését és feldolgozását kívánjuk elvégezni, amelyek közül kettő egyben ízletes étkezési gombák is: téli fülőke (Flammulina velutipes), süngomba (Hericium erinaceum), pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).

A projekt során a folyamatos friss alapanyag ellátás biztosítása végett a gombákat magunk termesztjük le, és kidolgozzuk a termesztési technológiájukat is. A kiválasztott gyógyhatású gombák egyben különleges étkezési értékkel is bírnak, fogyasztásuk kedvezően egészíti ki a hagyományos növényi - és állati eredetű élelmiszerek körét. Előállítjuk a legkedvezőbb formában felhasználható készítményeiket (szárítmány, tabletta, kivonat) és előkészítjük piaci bevezetésüket. A piackutatásba hazai és külföldi cégeket vonunk be.

Termesztésük fejlettebb technológiát igényel, mint a hagyományosan termesztett gombák, ugyanakkor kitörési lehetőséget kínál az értékesítési gondokkal küzdő gombatermesztő ágazatnak. A technológiák elterjedése idővel kiváltja a potenciális alapanyaggyártók érdeklődését is, hiszen a hagyományosan termesztett gombáknál lényegesen jobb árfekvésű termékcsoportról van szó. Az alapanyaggyártás megindulásával a különleges gombák termesztésének területén hasonló pezsdülés várható, mint az elmúlt évtizedekben a laska, vagy a barna csiperke esetében.

Ezzel megőrizhető a gombatermesztésben felhalmozott hazai szaktudás és infrastruktúra, az ágazat egészében számottevően javulni fognak a jövedelmezőségi viszonyok. Napjainkban az európai piacokon megindult lengyel offenzíva még nem érinti jelentősen a különleges - és gyógyhatású gombákat, ezen a területen a magyar gombatermesztőknek kedvező esélyei vannak.

Az európai exportpiacokon a holland (és magyar) csiperke export részaránya csökken, helyét fokozatosan egyes kelet-európai országok (Lengyelország) veszik át. Jelenleg a hazai termelők a csiperke és laska gombán felül a különleges gombák közül mintegy évi 250 mázsa illatos gombát állítanak elő változatos minőségben (összehasonlításul a csiperketermelés 2002-ben mintegy 13 800 tonna volt).

A Champex Kft. exportálja a hazai termesztésű különleges gombák egy részét Nyugat-Európába, ahol megfelelő minőségű illatos gombából ennek többszöröse - becslések szerint 2000-3000 tonna - is elkelne. A hazai piacon az áruházláncok révén ugyancsak folyamatosan bővül a különleges gombák forgalma. A bővülés legfontosabb akadálya az egyenetlen és kiszámíthatatlan mennyiségű- és minőségű termesztés. Ennek legfőbb oka a termesztési technológiák hiányos ismerete, a korszerűtlen módszerek, a gyenge minőségű alapanyag.

A pályázat a termesztési módszerek fejlesztésével és terjesztésével igyekszik ezt a folyamatot felgyorsítani, a gyógyhatású készítmények előállításával pedig szélesíti a gyógyhatással is bíró étkezési gombák piacát.  

 

 

FÕOLDAL
CHAMPEX KFT. 2002. március 28.
LAP TETEJE
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT | E-MAIL